Khutbah Jumat Terbaru Bahasa Jawa Singkat 2021 tentang Dzikir lan Syukur

Khutbah Jumat Terbaru Bahasa Jawa Singkat 2021 tentang Dzikir lan Syukur. - Pixabay - Suhailsuri


bisabaik.com - Berikut naskah khutbah Jumat terbaru bahasa Jawa singkat 2021 tentang dzikir lan syukur.

Selain menggunakan bahasa Arab dan bahasa Indonesia, khutbah Jumat juga dapat disampaikan dengan menggunakan bahasa Jawa.

Dengan tetap memerhatikan syarat dan rukun khutbah Jumat, khatib atau orang yang melakukan khutbah dapat menyampaikan berbagai ajakan untuk bertakwa.

Salah satunya adalah menyampaikan seruan dzikir dan syukur melalui khutbah Jumat berbahasa Jawa.
Di tengah pandemi Covid-19 seperti sekarang, banyak orang yang menjadi terdampak baik secara ekonomi maupun sosial.

Hal itu membuat banyak orang menjadi merasa menderita dan kurang bersyukur. Padahal dalam agama Islam, diajarkan bagaimana cara ikhtiyar harus diiringi dengan berdoa atau berdzikir dan tawakkal dengan berserah diri dan bersyukur kepada Allah SWT.


Dilansir Bisa Baik dari artikel nuponorogo.or.id yang diunggah pada 2 Juli 2021, berikut teks khutbah Jumat terbaru bahasa Jawa singkat 2021 tentang dzikir lan syukur yang ditulis oleh H. Abd. Basith M.F, M.H.I.

الحمدُ للهِ الْمَلِكِ الْعَزِيْزِ الْعَلَّامِ ، الْعَلِيِّ الْعَظِيْمِ الْكَرِيْمِ السَّلامِ ، غافِرِ الذَّنْبِ وقابِلِ التَّوْبِ من جَمِيعِ الآثَمِ ، أَحْمَدُهُ سُبْحَانَهُ عَلَى ما اتَّصَفَ بِهِ مِنْ صِفَاتِ الْجَلَالِ وَاْلِاكْرَامِ ، وأَشْكُرُهُ على ما أسْدَاهُ مِنْ جَزِيْلِ الْفَضْلِ والْإِنْعَامِ ، وأَشْهَدُ أَنْ لَا اِلهَ الَّا اللهُ وَحْدَهُ لَاشَرِيْكَ لَهُ شَهَادَةً أَرْجُوا بِهَا الْفَوْزَ بِدَارِ السَّلاَمِ ، وأشْهَدُ أنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ و رَسُوْلُهُ الَّذِىْ أَطْهَرَ اللهُ بِهِ الْاِيْمَانَ وَاْلِاسْلاَمِ ، اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ مُحَمَّدٍ وعَلَى آلِهِ وأصحابه الْبَرَارَةِ الْكِرَامِ ، وَسَلِّمْ تَسْلِيْمًا كَثِيْراً ، اما بعد.

فَيَا أَيُّهاَ الْمُسْلِمُوْنَ رَحِمَكُمُ الله : اُوْصِيْكُمْ وَ اِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ ، فَاتَّقُوْهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ  وَأَطِيْعُوْهُ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُوْنَ.

Kaum Muslimin sidang Jum’ah Rahimakumullah

Ing ndalem kesempatan ingkang sahe menika, mangga sareng-sareng  ningkataken ketaqwaan kita dumateng Allah SWT kanthi nindakake sedaya prentah lan nilar kabeh sedaya awisanipun Allah, amargi mboten wonten perkawis ingkang langkung sahe kita lampahi menggahipun Allah SWT, kajawi taqwa kita dumateng Panjenenganipun kanthi sak sahe-sahenipun takwa.

Kaum Muslimin sidang Jum’ah Rahimakumullah

Mila mangga sami nuhoni ayat 152 surat Al-Baqarah:

فَاذْكُرُوْنِي  اَذْكُرْكُمْ  وَاشْـكُرُوْا  لِي وَلاَ تَكْفُرُوْنَ

Elinga sira kabeh marang Ingsun, ingsun bakal eling marang sira kabeh, lan pada ngucapo syukur sira kabeh marang Ingsun lan ojo pisan-pisan sira kabeh asikap kufur marang nikmat saka ingsun.
Adhedasar ayat ing nginggil, kita diprentah dening Allah supados tetep emut dumateng Panjenenganipun awit Allah  menika dzat ingkang nitahaken sakkabehing titah, nitahaken sedanten perkawis ingkang wonten alam dunya punika.

Panjenenganipun Allah ingkang kuwahos  tiyang ingakang sampun pejah saged gesang malih. Allah dzat ingkang mboten badhe risak binasa, ugi mboten dzat sanes ingkang saged nandingi kuwasanipun.
Kaum Muslimin sidang Jum’ah Rahimakumullah

Perintah dzikir dalam al-Qur’an kathah sanget, ing antawisipun dipun sebat ing Surah al-Ahzab ayat 41-42:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱذْكُرُوا۟ ٱللَّهَ ذِكْرًا كَثِيرًا  ، وَسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلًا

He, wong-wong kang pada beriman, nglakonono dzikir kanthi nyebut Asma Allah, yaiku dzikir kang sak akeh-akehe. Lan ngucapno tasbih marang Allah ing wektu isuk lan surup.(QS. al-ahzab 41-42)

Allah ugi berfirman:

فَإِذَا قُضِيَتِ ٱلصَّلَوٰةُ فَٱنتَشِرُوا۟ فِى ٱلْأَرْضِ وَٱبْتَغُوا۟ مِن فَضْلِ ٱللَّهِ وَٱذْكُرُوا۟ ٱللَّهَ كَثِيرًا لَّعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

Nalika salat wis rampung dilakoni, sira kabeh supaya menyebar ing saindenging jagad; Lan sira kabeh pada goleko kanugrahaning Allah lan ngakehna  sira kabeh eling marang Allah, supaya sira kabeh meruhi kabegjan. (QS. al-Jumuah:10)

Lafadz dzikir niku لاَاِلَهَ اِلاَّ الله (ora ana Pangeran kejaba Allah). Nanging margi kagem dzikir iku kathah sanget. Ing antawisupun:


Kanthi merhatosaken titahing Allah, mboten malih merhatosaken sedaya ciptaanipun Allah, nanging fokus dumateng dzat ingkang menciptakan, inggih mboten sanes Allah piyambak.

Tiyang ingkang saged dzikir kados mekaten meniko klebet tiyang-tiyang ingkan diwastani ulul albab. Sinten ulul albab menika? Kasebat ing surah Ali Imron:

ٱلَّذِينَ يَذْكُرُونَ ٱللَّهَ قِيَٰمًا وَقُعُودًا وَعَلَىٰ جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فِى خَلْقِ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلْأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَٰذَا بَٰطِلًا سُبْحَٰنَكَ فَقِنَا عَذَابَ ٱلنَّارِ

(yaiku) wong-wong sing eling marang Allah nalika ngadeg utawa lungguh utawa ngaso lan padha mikir babagan tumitahe langit lan bumi (kanthi ngucapake): “Dhuh Pangeran kawula, Paduka mboten nyipta-nyipta kanthi muspra, Maha Suci Panjenengan. Pramila mugio kersa Panjengan njagi kita saking siksa neraka. (QS. Ali Imron: 191)

Njumenengaken salat, adhesasar pangandikaning Allah أَقِمِ الصَّلاَةَ لِذِكْرِيْ “Ngedekno salat, kanggo dzikir marang Ingsun“. Ananging salat kedah kanthi khusyuk, artosipun perbuatan lan manah kedah konsentrasi kagem nglampahi salat.

Awit sajrone wektu salat, taksih wonten ingkang manahipun mboten jenjem anggenipun nglampahi salat. Mila salat dikategorikan dados tigang level:

Level setunggal, سَاهُوْنَ, tiyang ingkang nindakake shalat nanging kanthi kahanan sembrono, baik ing babagan wekdal salat, sami ugi ageman, lan tata cara nindakake salat. Sanajan piyambakipun sampun terbukti saged nglampahi salat, ananging taksih berpotensi pikantuk ancam neraka wail فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّيْنَ اَلَّذِيْنَ هُمْ عَنْ صَلاَتِهِمْ سَاهُوْنَ

Level kalih, خَاشِـعُوْنَ, inggih menika tiyang ingkang saged salat kanthi khusyuk

Level tiga, دَاِئمُـوْنَ , Inggih menika tiyang ingkang saged salat tepat wektu, Salat level kalih lan ketiga menika ingkang kalebet salat ugi disebat dzikir.


Kaum Muslimin sidang Jum’ah Rahimakumullah

Tiyang ahli dzikir lan sanes ahli dzikir menika benten sanget, sebab ahli dzikir naming mandheng trenso dumateng Sang Khalik, wondenten tiyang ingkan mboten nate dzikir ingkang ditresnani minangka makhluk.

Padahal makhluk tergantung wektu gesangipun, gadah gradasi, sawijining dinten mestio bakal dirusak, bakal manggihi dinten pembalasan, uggi saged manggihi jaman kamulyan. Menawi wonten wekdal anggadahi kekuwatan, sawijining dina bakal ringkih, sak nyatane makhluk taksih butuh bantuan saking tiyang, makhluk butuh mesin supados ngentengi pendamelanipun.

Nanging Allah mboten nate betah pitulung saking mesin utawa pihak sanes dalam rangka ngayahi sedaya perkawis ing ngalam dunya menika.

Kadang-kadang, kita asring supe dumateng Gusti Allah. Amargi kita sibuk ngatasi masalah kadonyan, menawi mekaten mila kita bakal supe babagan ing akhirat. Posisi, kasugihan, wanita, bandha saged damel kita puas.

Lha napa kedahe mboten perlu remen jabatan, bandha utawi kekayaa? Sedaya menika wajar kemawon dipun lampahi, nanging ampun ngantos  tresna marang jabatan, bandha, sahingga bandha saged ngalahake rasa tresna kita dumateng Allah SWT.

Manungsa menika sadermo titah makhluk. Manungsa namung saged ademel al-furu ‘nanging ora bisa nggawe al-ashl. Al-furu’ diibarataken kados sorban, al-ashl diibaratake katun, manungsa saged  nitih mobil nanging mboten saged damel  tambang wesi.

Sedaya menika mboten enten ingkang sempurna kekal abadi. Saged kemawon bandha  ingkang ngrumiyini ninggalake kita utawa kita ingkang nilar bandha padahal dereng dangu saged menikmati sedayanipun.

Ingkang langkung utami, manga sami ngatahaken dzikir, supados kita kalebet tiyang ingkang Ulul Albab.

Kaum Muslimin sidang Jum’ah Rahimakumullah

Wangsung dumateng kelanjutan ayat وَاشْـكُرُوْا  لِي وَلاَ تَكْفُرُوْنَ

Muji syukur dumateng Gusti Allah kaperang dados tiga:

اَلشُّكْرُ بِالِّلسَانِ Syukur kanthi lisan, inggih puniko ngucap (teks arab)

الشُّكْرُ باِلْجَنـَانِ syukur kanthi manah, manah saged nampi sedaya peparinge Gusti Allah kanthi istilah basa Jawa nampa ing pandum.

اَلشُّكْرُ بِاْلأَرْكَانِ Inggih punika, syukur lumantar tumindak, kita nindakake sedaya dhawuhe Allah lan tetep tebih saking sedaya larangan.

Saat menika, Indonesia ngalami bencana panyebaran Virus Corona-19 ingkang sampun meh rata-rata disebar ing saindenging Indonesia. Niiki sanes ujian, nanging peringatan.

Amargi yen menika ujian اِذَا اَحَبَّ الله ُعَبْدًا اِبْتـَلَي  pancen Allah bilih tresna dumateng abdine, mila bakal paring ujian, sak lajengipun Allah bakal ngangkat derajatipun. Mbok menawi  amargi kita asring mboten emut dumateng Gusti Allah lan kirang bersyukur atas nikmat lan berkah ingkang sampun diparengaken.

Pramila, kita sedaya ingkang rawuh ing masjid menika, sumangga kita tansah eling dhumateng Allah lan ampun ngantos kesupen ngucapake matur nuwun kanthi nyanggong berkahipun Allah.

Amargi yen ngetang sedaya berkah dan nikmat Allah, mila kita mboten bakal mampu ngetung

 وَاِنْ تَـعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَتُحْصُوْهَا

Kaum Muslimin sidang Jum’ah Rahimakumullah

Mekaten kutbah singkat ingkang saged kawula aturaken. Kanthi pangajeng, mugi-mugi kita diklasifikasikake dados tiyang sing ahli dzikir lan ahli ngucapke syukur  supados pikantuk berkah lan kita bakal manggihi keslametan donya lan akhirat.
***

Tidak ada komentar untuk " Khutbah Jumat Terbaru Bahasa Jawa Singkat 2021 tentang Dzikir lan Syukur"

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel